Handleiding DELA forum


Op het DELA forum kun je met elkaar in gesprek gaan over alle onderwerpen die te maken hebben met het leven en de dood. Je kunt er in contact komen met lotgenoten, je wensen of dilemma’s rondom de dood met elkaar bespreken, ideeën uitwisselen over wat er op je bucketlist staat of je herinneringen delen.

Om het gebruik van het forum zo makkelijk mogelijk te maken, delen we in dit topic uitleg over de werking van het forum. Heb je een vraag die hier nog niet beantwoord wordt? Laat het dan weten in het feedback-topic of mail naar forum@dela.org.

Tips over je profiel:
Forumlid worden
Foto of avatar toevoegen
Profiel aanvullen
E-mailadres of gebruikersnaam wijzigen
Account opzeggen

Tips voor het gebruik van het forum
Topic openen
Topics met vraag(teken)
Zoeken op het forum
Topics volgen / als favoriet markeren
Privéberichten versturen
Tags toevoegen
Forumleden volgen
Instellingen bewerken
Code toevoegen aan berichten

This topic has been closed for comments

14 Reacties

Forumlid worden
Het DELA forum is openbaar, alle topics zijn voor iedereen te lezen. Wil je zelf een vraag stellen of een reactie achter laten, dan nodigen we je uit om lid te worden van het forum. Registratie is gratis.

Je kunt een account aanmaken door een gebruikersnaam te kiezen en een e-mailadres in te vullen. De gebruikersnaam die je kiest bij het aanmaken van een account, is voor iedereen zichtbaar. Als je je voor het forum registreert, ga je akkoord met de https:// https://forum.dela.nl/welkom-33/huisregels-dela-forum-86 en de https:// https://forum.dela.nl/site/terms.

Account activeren
Het is belangrijk om na registratie je account ook te activeren. Pas daarna kun je berichten plaatsen op het forum, privéberichten sturen en reageren op anderen. Je ontvangt hiervoor een e-mail met daarin een bevestigingslink. Je moet op de link in deze mail klikken om je account te activeren. Heb je problemen met het aanmaken of activeren van je account? Mail dan naar forum@dela.org. We helpen je graag verder.
Foto of avatar toevoegen

Nadat je lid bent geworden van het forum kun je een profielfoto toevoegen. Deze komt naast al je berichten te staan en zorgt voor herkenning.
 • Klik in de oranje balk rechtsboven op je gebruikersnaam
 • Kies voor ‘instellingen’ en dan ‘bewerk profiel’
 • Zoek een foto (maximaal 5 mb) of een afbeelding uit die bij je past.

Forumleden met een profielfoto zijn ook zichtbaar aan de rechterkant op het forum. Je bent met een profielfoto herkenbaar en makkelijker benaderbaar voor andere forumleden. Bijvoorbeeld om een privé bericht te sturen, of om je reacties te zien.
Profiel aanvullen
Om anderen wat meer over jezelf te vertellen, kun je je profiel aanvullen met je interesses, geslacht en leeftijd. Mensen die je profiel bezoeken zien deze gegevens.
 • Klik in de oranje balk rechtsboven, bij je gebruikersnaam
 • Kies voor ‘instellingen’ en dan ‘bewerk profiel’
 • Vul je interesses, geslacht en/of leeftijd in.
Handtekening toevoegen
Via je profiel kun je ook een handtekening toevoegen. Een korte boodschap die onderaan elk bericht dat je plaatst komt te staan.
E-mailadres of gebruikersnaam wijzigen
Je e-mailadres en gebruikersnaam kun je na registratie niet meer zelf wijzigen. Je kunt deze alleen nog aan laten passen door een van de moderators. Stuur hiervoor een privé-bericht of mail naar forum@dela.org.
Account opzeggen
Mocht je onverhoopt geen gebruik meer willen maken van het DELA forum, dan kun je je account stop laten zetten. Je account kan niet verwijderd worden, omdat daarmee ook alle berichten die je geplaatst hebt zouden verwijderen.
Om je account te stoppen, kun je een mail sturen naar forum@dela.org. Wij zorgen er dan voor dat je e-mailadres wordt gewijzigd naar een niet-bestaand adres, zodat je geen e-mails meer ontvangt.
Topic openen
Zelf een topic openen kan op meerdere manieren:
 • Vanuit de homepage via https:// https://forum.dela.nl/topic/new. Je kiest dan een titel voor je topic, maakt een keuze uit het forum dat het beste bij je onderwerp past en schrijft je bericht.
 • Vanuit een forum. Je kiest dan voor ‘Schrijf zelf een bericht’, vult een topic-titel in en schrijft je bericht. Het topic wordt automatisch geplaatst in het forum waarin je op dat moment bent.
Topic titel
Als je een nieuw topic start dan geef je het topic ook een titel. Zorg ervoor dat de titel duidelijk de inhoud van je bericht weergeeft. Het kan voorkomen dat een van de Moderators de titel aanpast. Dit doen we om te zorgen dat andere gebruikers die dezelfde vraag hebben het topic makkelijk kunnen vinden. Ook zorgt het ervoor dat het topic beter te vinden is in de zoekresultaten van verschillende zoekmachines, zoals Google.
Topics met vraag(teken)
Heb je een specifieke vraag, waar je bijvoorbeeld vanuit DELA, een antwoord op wil? Vink dan het vraagteken aan, voordat je je topic plaatst. Een topic met vraagteken komt ook te staan in https:// https://forum.dela.nl/search/activity/unanswered.

Antwoord markeren
Heb je een antwoord op je vraag gekregen, dan kun je dit aangeven door dit antwoord te markeren als ‘beste antwoord’. Je helpt hiermee andere forumleden om snel het juiste antwoord op de vraag te vinden. Je kunt alleen antwoorden markeren voor vragen die je zelf gesteld hebt. Ook de moderators kunnen een gegeven antwoord markeren.
Zoeken op het forum
De zoekfunctie op het forum vind je links boven de forums. Je kunt deze functie gebruiken om te zien of jouw vraag al eens gesteld is. Of om snel een bepaald topic terug te vinden. Zoek op één onderwerp of woord, op deze manier vind je de meest relevante topics die gaan over het trefwoord.

Is je vraag nog niet gesteld, dan kun je deze uiteraard stellen in één van de subforums onder de verschillende categorieën.
Topics volgen / als favoriet markeren
Topics waar je op reageert of die je zelf aanmaakt, worden automatisch als favoriet gemarkeerd. Deze topics zijn terug te vinden in het menu onder je profiel: https:// https://forum.dela.nl/favorite/overview. Je ontvangt via e-mail meldingen van nieuwe reacties.

Topics waar je nog niet op hebt gereageerd, maar die wel interessant voor je zijn, kun je toevoegen via het sterretje bij elk topic. Ook hiervan ontvang je meldingen per e-mail.

Wil je weten welke topics jij volgt? Kijk dan bij https:// https://forum.dela.nl/favorite/overview in het menu. Je kunt hier ook topics verwijderen als favoriet.
Privéberichten versturen
Wil je direct in contact komen met een ander forumlid, bijvoorbeeld iemand die in eenzelfde topic heeft gereageerd als jij, dan kun je deze persoon een privébericht sturen.

Om een privébericht te sturen, klik je op het profiel van die persoon en kies je voor ‘stuur bericht’. De inhoud van privéberichten die je uitwisselt is voor niemand zichtbaar, ook niet voor moderators. Zorg er wel voor dat ze voldoen aan de huisregels.

Je kunt alleen een privébericht sturen naar iemand die ooit een reactie op het forum heeft geplaatst. Wil je makkelijk met bepaalde personen in contact komen, voeg deze dan toe aan je volglijst.
Tags toevoegen
Als je een topic opent, kun je ook tags of trefwoorden toevoegen. Daarmee help je mee om het forum overzichtelijk te maken, zodat andere bezoekers makkelijk de verschillende onderwerpen op het forum kunnen vinden. Ook moderators kunnen voegen tags toevoegen aan topics.
Forumleden volgen
Je kunt andere forumleden volgen en door hen gevolgd worden. Via ‘netwerk’ in je menu kun je de gebruikers zien die je volgt of die jou volgen. Je kunt hen op deze manier gemakkelijk benaderen voor een privé-bericht of om te zien welke reacties of topics hij of zij geplaatst heeft. Ga hiervoor naar het profiel van een mede-forumlid en kies voor ‘volg gebruiker’.

Het is niet mogelijk om op forumleden te zoeken.
Instellingen bewerken
Het forum geeft je de mogelijkheid om een aantal instellingen aan te passen. Zo kun je ervoor kiezen om wel of geen e-mailmeldingen te krijgen of privé berichten van personen die je niet volgt te ontvangen.
 • Klik op je profiel (oranje vakje met je gebruikersnaam)
 • Kies voor ‘instellingen’ en ‘bewerk instellingen’
 • Vink nee aan voor de meldingen die je niet meer wilt ontvangen.
Door deze meldingen aan te passen, ontvang je dus geen mails meer als er gereageerd is op een bepaald topic. Wil je alleen van bepaalde topics geen berichten meer ontvangen, haal dan dat specifieke topic uit je favorieten.
Gebruik van code in berichten
Wil je in berichten een link plaatsen onder een woord of een opsomming gebruiken, dan moet je hiervoor een code gebruiken. Welke code je waarvoor kunt gebruiken, zie je via 'Tesktopmaak'. Je ziet deze pop-up als je klikt op 'Aa' onder het tekstvak waarin je het bericht schrijft.