Rouwen op social media: persoonlijk of onpersoonlijk?

  • 15 januari 2018
  • 3 reacties
  • 897 Bekeken

Reputatie 2
We delen veel op social media, vrolijke momenten, maar ook de verdrietige momenten uit ons leven.

Steeds vaker zie ik dat mensen rouwen of hun medeleven tonen bij een overleden op social media. Bijvoorbeeld via een herdenkingspagina op Facebook, of door een bericht achter te laten bij de nabestaande(n). Zelf denk ik dat het een goede manier is om iemand te laten weten dat je aan diegene denkt als je er wat verder vanaf staat, zoals een oude schoolvriend(in) die je al lang niet gezien hebt. Vaak zijn adresgegevens uit het oog verloren en kun je op deze manier toch iemand condoleren.

Hoe denken jullie hierover? En wanneer zou jij iemand op social media condoleren/steunen?

Rouwen op social media, persoonlijk of onpersoonlijk?


3 Reacties

Ik ben mijn lief 5 maanden geleden verloren, en ervaar al de steunbetuigingen positief, een appje, een berichtje op facebook een kaart een knuffel alles tesamen geeft een gevoel van troost. Het allerbelangrijkste is dat men aan je denkt en de moeite neemt om dit te delen, het gaat niet om de manier waarop. Al de verschillende manieren bij elkaar maakt het mooi en warm, zoals een link met een gevoelig lied wat ik doorgestuurd kreeg van een goede vriendin, als een onverwacht bezoekje, een bloemmetje.....echt alles helpt.........een beetje...
Kreeg van een collega een appje met alleen een hartje.....zo lief
Reputatie 2
Op de stelling - of je rouwen via social media persoonlijk of onpersoonlijk vindt - heb ik persoonlijk gestemd. Zolang iemand de moeite neemt om steun te geven in welke vorm dan ook dan is dat een persoonlijke daad. Of je als ontvanger er steun aan hebt is eveneens persoonlijk: van de een wat meer dan van de ander, afhankelijk van boodschap of gevoelde empathie. Amg zegt dat treffend in de slotregel: "een appje met een hartje... zo lief."
Social media vind ik oppervlakkig en afstandelijk. Het is makkelijk: een standaard zinnetje, een 🍀 erbij en klaar. Mensen waar ik echt om geef bel ik op, of schrijf ik een brief of persoonlijk bericht via e-mail. Het idee dat de social media mensen dichter bij elkaar brengt gaat er bij mij niet in, ervaar ik niet zo. In deze manier van contact wordt de frequentie belangrijker dan de intentie. Echt contact vraagt inspanning van beide kanten.

Reageer