Het rouwproces: verschillende manieren

  • 16 februari 2018
  • 3 reacties
  • 893 Bekeken

Reputatie 2
Rouwen om een overleden dierbare doet iedereen op zijn of haar eigen manier. De een sluit zich af voor de wereld, terwijl de ander actief bezig is om een herinnering levend te houden. Het kan lastig zijn om samen te rouwen. Wat doe je als je dierbare heel anders omgaat met een verlies dan jij?

In deze video praten Elisabeth en Willy over de rouw om hun zus en dochter.
Op welke manier rouw jij? En hoe ga jij ermee om als je dierbare heel anders rouwt?


3 Reacties

Reputatie 1
Ik rouw momenteel om mijn vader die 8 weken geleden op oudejaars avond plotseling is overleden,maar ook het overlijden van mijn moeder nu 4 jaar geleden komt in alle hevigheid naar boven.
Ik sta qua gevoel sinds oudejaars avond helemaal op slot,ben geblokkeerd en dat verstikt me.
Het enige wat ik momenteel doe is werken en voor mijn gezin zorgen,vooral nergens aan denken omdat ik te vol zit met verdriet en intens gemis.
Mijn gezin laat me met rust maar mijn omgeving vind dat ik nu na 8 weken maar eens verder moet en dat onbegrip maakt dat ik me van binnen nog verdrietiger voel en mijn emotie's niet meer durf te uiten in het bijzijn van anderen.
Rouwen kan ook als iemand plotseling uit je leven is verdwenen. Bijvoorbeeld als je kinderen het huis verlaten, of een relatiebreuk. Bij mij val ik heel veel af. Ga ik mezelf afvragen heb ik het goed gedaan of wat kan ik beter doen voor volgende ronde. Ik sluit het vrijwel meteen af en zoek afleiding. Ik ga mooie herinneringen halen bijvoorbeeld foto's of ga ik langs het graf en zit daar urenlang. Dan keerde ik weer naar huis. Ik ben niet zo van hele dag zit te huilen want die iemand keert bij overleden nooit terug in je leven
Ik verloor 14 jaar geleden mijn moeder (55) aan een hersenstam bloeding.Middags in de speeltuin met mijn kinderen en om 23:00 werd ik mijn bed uitgehaald om haar te reanimeren. De volgende ochtend om 5:30 ging de apparatuur uit en overleed ze.
Ik had heel erg de behoefte om het met iedereen te delen, de wereld draait door en ik wilde het van de daken roepen: mijn moeder is dood!
Ze liet ook 4 kleinkinderen achter, de oudste 7 jaar. En hoe ik ook in mijn emotie zat, voor hun was ze ook alles. Hoe ga je dat uitleggen.
Toen ben ik op mijn idee gekomen om een doos te maken waarin we een hemel gecreeerd hadden. Het was ook voor mijn proces fijn om met de kinderen te maken. Nu heb ik het na 14 jaar eindelijk omgezet naar een product. De hemeldoos.

Reageer