Wie betaalt de uitvaart als er geen verzekering is?

  • 14 februari 2018
  • 1 reactie
  • 391 Bekeken

Reputatie 2
Wie de uitvaart betaalt als de overledene geen uitvaartverzekering had verschilt per geval. Het hangt af van eventuele andere verzekeringen, geld dat opzij is gezet en de nabestaanden.

Als de overledene helemaal niets geregeld heeft, dan moeten de echtgenoot, kinderen of erfgenamen de uitvaart betalen. Het is volgens de wet geregeld dat de nabestaanden (de opdrachtgever van de uitvaart) toch een rekening krijgen, ook als zij aangeven het niet te kunnen betalen. Bij de gemeente kunnen zij bijzondere bijstand aanvragen.

Als de nabestaanden niet in actie komen geeft de gemeente opdracht voor de uitvaart. De gemeente probeert de kosten later op de nabestaanden te verhalen. De nabestaanden hebben dan geen inspraak in de invulling van de uitvaart.

Als de overledene geen nabestaanden heeft dan krijgt de gemeente opdracht voor de uitvaart. Deze wordt dan betaald uit de erfenis.

Hoe heb jij gezorgd dat jouw afscheid later betaald kan worden? Met bijvoorbeeld een uitvaartverzekering, of heb je zelf geld opzij gezet?

1 Reactie

Ik heb het geregeld met een levensverzekering. Daarnaast is een uitvaartbedrijf op de hoogte van mijn wensen. Die zijn voor hen minimaal mbt faciliteren. Wij houden veel in eigen hand en doen het meeste zelf. De technische zorg voor de overledenen laten we over aan een professional.

Reageer