wat schrijf je op een condoleance

  • 8 februari 2016
  • 9 reacties
  • 4010 Bekeken

Het ligt eraan of je de persoon en/of familie goed kent. Als je die goed kent schrijf je een persoonlijker bericht en probeer je ze steun te geven. Als je ze oppervlakkig kent gebruik je meer de algemene bewoordingen en wens je de familie veel sterkte.

9 Reacties

Als ontvangende partij lijkt me dat iedere kaart een teken van medeleven op zich is. Een mooie foto of gedicht, een herinnering, spreuk of annekdote van de overledenen: hoe je je die persoon gaat herinneren. Volgens mij moet alles mogelijk zijn mits je de ontvanger respecteerd. Maar het blijft moeilijk iets op te schrijven, er zijn vaak geen woorden voor.
Ik wijk ook nog wel eens uit naar een bloem of objectje, maar ook daarvoor moet je de ontvanger wel kennen denk ik.
Persoonlijk vind ik dat je naast je naam er altijd iets op 'moet' zetten. Alleen een naam komt zo afstandelijk over, is mijn ervaring. Wanneer ik iemand goed heb gekend, probeer ik altijd een mooie herinnering op de kaart te zetten. Maar ook als ik iemand niet zo goed heb gekend, schrijf ik een paar regels op de kaart. En je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden, want er zijn boekjes, websites, enz. met prachtige teksten die je kunt gebruiken.
Reputatie 2
Het hangt er ook nog vanaf of je de overledene zelf hebt gekend of dat je de nabestaande goed kent. Ik geef Engelse conversatielessen aan volwassenen en het is enkele malen voorgekomen dat een partner van één van de cursisten overleed. Die ken ik helemaal niet. Ik schrijf dan een kort, ondersteunend blijk van medeleven aan de cursist.
Als het andersom is - de cursist overlijdt en ik ken de partner niet - dan schrijf ik een korte persoonlijke herinnering aan de cursist.
En ik ben het met Astrid eens: je hoeft zelf niet van alles te verzinnen, maar maak wel zelf een doordachte keus.
Moeilijk onderwerp. Zelfs de keus voor een kaart soms lastig zijn. Wat mag erop staan. Wat niet. En hoe dichtbij sta je. Ik probeer ook altijd wel iets op te schrijven. En dat het moeilijk, is ook niet verkeerd om op te schrijven.

Hebben jullie al wel eens toespraak geschreven? In dit topic vraag me af waar je begint.
Reputatie 2
Ik stuur een kaart als ik niet naar de crematie of begrafenis kan komen. Meestal eindig ik met: In gedachten bij je/jullie.
En de kern van de boodschap is meestal in kernwoorden hoe ik de overledene heb gekend. Als je wilt weten hoe lang je toespraak duurt, dan kun je de tekst inplakken op http://www.debatrix.com/nl/tools/calculator-hoelang-duurt-jouw-speech/
Reputatie 2
Bedenk dat een toespraak bestaat uit een korte inleiding, de kern (wat wil je echt zeggen, welke boodschap wil je de toehoorders vertellen) en aan afsluiting waarin je weer teruggrijpt naar je inleiding. Ben je de enige spreker dan kun je wel 5 minuten nemen, anders volstaan 1-2 minuten.
Ik heb (gelukkig) de laatste tijd niks geschreven. Maar vond het prettig om zoveel kaarten te ontvangen toen mijn moeder overleed. Of hier nu een tekst opstond of enkel een naam. De mensen dachten aan ons, dat was voor mij genoeg.

Wel heb ik sindsdien een antipathie tegen "met oprechte deelneming" en zeg ik ook nooit "gecondoleerd". Vind het zelf zulke serieuze zware woorden. Wel toepasselijk, maar voor mij niet prettig.
Reputatie 2
Snap ik, Tigru, die aversie tegen officiële termen. Ze zitten persoonlijke woorden in de weg.
Ik heb het gelukkig nog niet zo vaak hoeven doen, hooguit op Facebook, als mensen schrijven in een Groep, dat ze een dierbare moeten missen, of zelfs een huisdier.... Ik schrijf dan meestal: Sterkte, ik denk aan je......

Reageer