Stelling: je uitvaartwensen niet vastleggen is egoïstisch

  • 25 maart 2019
  • 1 reactie
  • 2936 Bekeken

Reputatie 2
Een van de redenen om je uitvaartwensen vast te leggen is omdat het een gerustgesteld gevoel geeft. Misschien omdat je in een situatie zit waarin je bewust je uitvaart aan het plannen bent, of omdat je een afscheid van dichtbij hebt meegemaakt waarbij er weinig was vastgelegd.

Een andere reden is zodat er geen conflicten (of in ieder geval minder kans daarop) ontstaan tijdens het regelen van een afscheid. Soms kan er een discussie ontstaan rondom de keuze tussen begraven of cremeren, soorten muziek of bepaalde gasten.

Ook noemt men vaak als reden om deze wensen vast te leggen zodat hun nabestaanden zoveel mogelijk ontlast worden in een moeilijke tijd. Het is fijn om bepaalde keuzes niet meer te hoeven maken en het geeft ze houvast.


Ben jij het eens of oneens met deze stelling? En waarom? Ik ben benieuwd!

Je uitvaartwensen niet vastleggen is egoïstisch


1 Reactie

Ik heb oneens gestemd.  Ik zou het eerder egoistisch vinden als alles zo gepland is voor mij zelf zonder dat nabestaanden daar iets aan kunnen wijzigen zodat het hun meer troost zou kunnen bieden. Dan heb ik het niet over de keuzes tussen begraven of cremeren maar de andere opties zoals muziek toespraak, kist, urn, verstrooien ja of nee of in een urnenmuur of niet of thuis op een plekje of waar men mij uitstrooit. Ik zou het voor mijn nabestaanden zo “makkelijk” mogelijk willen maken om hun verdriet en gemis te verwerken want dat is het belangrijkste tijdens mijn leven. Als ik eenmaal overleden ben is het voor mij niet belangrijk meer namelijk, ik merk er toch niets van dan. Mijn voorkeuren zijn bekend in grote lijnen en dat is verdwijnen in het niets dus bij voorkeur niet in een urnenmuur of op de schouw of in een sieraad. Maar als dat mijn nabestaanden meer troost bied of helpt bij gemis en verdriet dan vind ik dat prima. Afscheid nemen hoort bij het leven hoe moeilijk het ook is, er zijn altijd overlijdens waarbij men niet heeft kunnen plannen zeker niet tot in de kleinste details.

Reageer