Wat vertel je je kinderen?

  • 9 februari 2016
  • 27 reacties
  • 8096 Bekeken

Wat vertel je aan je kinderen hoe je wilt begraven of gecremeerd worden,
Waar schrijf je dat op en wat schrijf je op.
Wij hebben zelf een boek, waar we in kunnen schrijven wat voor kaart we willen hebben, welke liederen er gespeeld of gezongen moeten worden.
Waaruit we willen begraven worden, uit de kerk of het uitvaartcentrum.
Ik ben heel benieuwd hoe de deelnemers aan her forum dit hebben gedaan of nog willen doen

27 Reacties

Ik heb alles opgeschreven en mijn kinderen hebben me daar helemaal in vrij gelaten. Ook heb ik belangrijke formulieren van de NVVE bij mijn huisartsen gebracht . Dit in verband met mijn laatste wensen omtrent wel of niet door behandelen en euthanasie. Ik besef wel dat dit zeker bij dementie en ondraaglijk psychisch lijden, heel ingewikkeld kan zijn.
Bij Dela zijn mijn gegevens omtrent mij uitvaart ook bekend.
Het is mijn afscheid, maar ik heb wel rekening gehouden met hoe het voor mijn kinderen zal zijn en daarom zal het in besloten kring zijn en geen condoleance en ik wil ook niet opgebaard worden. Laat iedereen mij maar levend herinneren .
Hallo Cecilia,wat goed dat je dat hebt gedaan, ik denk dat het voor onze kinderen heel veel scheelt, het verdriet zal er niet minder om zijn, maar wat regelen betreft hoeven ze alles niet nog eens uit te zoeken
Mijn moeder heeft me laten weten dat er in een laatje in haar werkkamer alles te vinden is wat wij als kinderen nodig hebben om haar uitvaart te regelen. Zowel zakelijke informatie over erfstukken als wensen wat betreft bloemen, muziek en genodigden. Ik heb geen goed beeld van wat ik daar aan ga treffen, maar ik weet wel dat haar wensen dan te vinden zijn.
Met mijn geliefde en met mijn kinderen heb ik het er wel eens over, wat ik 'hierna' wil. De dingen die voor mij belangrijk zijn weten ze wel en heb ik ook opgeschreven. Mijn geliefde weet ook waar ze dat vinden kan. Maar ik realiseer me ook dat een begrafenis en de rituelen eromheen toch vooral voor de nabestaanden van belang zijn. Dus dat weten ze ook: doe het vooral zoals jullie willen, en houdt waar dat kan rekening met wat je weet/denkt dat ik fijn zou vinden. Bij mijn vader hebben we dat ook zo gedaan, en daar waren mijn zus en ik erg tevreden over.
Ik heb het digitale naslagwerk op de site van Dela ingevuld.
Tevens heb ik mijn echtgenote verteld, dat daar alle gegevens, welke van belang zijn, in staan.
Hoeft men na mijn overlijden niet te peinzen over die zaken.
Ik denk dat heel veel mensen dit ook doen, proberen wat op schrift staat te volgen, maar daarnaast ook de eigen invulling geven, je hebt als naaste altijd bepaalde herinneringen, die je soms ook graag wil uitdragen op dat moment.
Wij hebben dat gelukkig ook kunnen doen tijdens de begrafenissen van onze ouders en schoonouders.
Toen mijn vader ongeveer net zo oud was als ik nu ben, schreef hij mijn zus en mij een brief over zijn 'laatste wensen', de meest belangrijke dingen voor hem, als hij dood zou zijn. Toen het bijna 6 jaar geleden zover was hebben mijn zus en ik die brief als leidraad genomen en verder gedaan wat wij wilden, maar in zijn geest. Ik vond de vorm ook wel mooi; een handgeschreven brief is heel persoonlijk. Misschien moet ik dat nu ook maar doen. Ik had het er vandaag nog met mijn zoon over.
En natuurlijk moeten nabestaanden (kinderen, partner) de nodige praktische informatie hebben die je in elke brochure kunt vinden en op de Dela site : https://www.dela.nl/uitvaart/uitvaart-regelen/checklist
Barbara, je schrijft: "Ik heb geen goed beeld van wat ik daar aan ga treffen, maar ik weet wel dat haar wensen dan te vinden zijn". Zou het je helpen als je samen met je moeder dat laatje in haar werkkamer nog zou kunnen openen en doorbladeren wat daar in zit? Kan dat nog?
Ik denk ook dat dit een goed idee zou zijn, mijn schoonvader had ook een map waar alles instond, maar wij wisten ook niet wat er in stond, hij heeft dat toen verteld aan ons, dat gaf voor iedereen heel veel rust, omdat je dan ook weet waar je rekening kan houden.
Ook heeft hij toen een gedeelte van zijn testament geopenbaard, dat gaf mijn man en mijn schoonzusjes heel veel rust.
Zeker als je een goed contact hebt met je moeder zou je dat kunnen bespreken.
Ook ik heb het nodige al op papier staan. Voor mijzelf vind ik dat een fijn gevoel. Een digitale databank, waar je ook aanpassingen aan toe kunt voegen, is natuurlijk fijn. Voor mijn man heb ik via DELA digitaal een wilsbeschikking ingevuld. Voor mij zelf was dit (toen) niet mogelijk, omdat ik hetzelfde e-mailadres wilde gebruiken... Dat is natuurlijk heel vreemd. Ik heb daar toen melding van gemaakt. Maar zelf heb ik nooit meer gekeken of ik nu wel met hetzelfde e-mailadres mijn wensen kenbaar kan maken.
En het kan zeker geen kwaad eens per ... een herinnering te krijgen of bij dit onderwerp stil te staan. Kloppen de gegevens nog, zijn er dingen die aanpassing vragen, enz.
Goedemiddag Astrid, het is inmiddels wel mogelijk om voor jezelf met hetzelfde e-mailadres een wensenboekje aan te maken. Je moet dan wel een unieke gebruikersnaam kiezen en het volgende stappenplan aanhouden:
1) Ga naar https://www.dela.nl/wensenboek/inleiding
2) Geef jouw uitvaartwensen een persoonlijke titel en klik op de oranje button ‘Mijn uitvaartwensen’.
3) Vul de uitvaartwensen in. Kies op het eind voor de grijze button ‘Terug naar overzicht’.
4) Zet een vinkje in het vakje: Ja, ik accepteer de gebruiksvoorwaarden van "Mijn uitvaartwensen" en geef toestemming aan coöperatie DELA om mijn persoonlijke gegevens hiervoor te verwerken.
5) Kies voor de oranje button ‘Opslaan in MijnDELA’ en vervolgens voor ‘registreren’.
6) Kies jouw unieke gebruikersnaam
7) Vul je e-mailadres in
😎 Kies een wachtwoord
9) Na het aanmaken van het account ontvang je een bevestigingsmail met een link om je definitief aan te melden

Jouw signaal met betrekking tot de herinnering vind ik een hele goede! Zou je deze dan graag per e-mail ontvangen? Ik zet het door naar ons procesteam 🙂 Bedankt voor jouw input!
Hallo Sharina,
Dank je wel voor je reactie en graag gedaan. Het is fijn om zo mee te kunnen denken en leuk om te lezen dat er ook iets mee gedaan wordt.
Het is hoog tijd om mijn wensenboekje digitaal aan te maken en gelijk een mooie gelegenheid om na te gaan of alles nog klopt.
Een herinnering per mail zou fijn zijn om na te gaan of alles nog actueel is. Voor de frequentie denke ik aan jaarlijks of misschien wel dat je dit kunt aangeven. Vooral als je net met het invullen begonnen bent, kan vaker juist goed zijn.
Hallo allemaal,

Ik tob juist met precies het tegenovergestelde. Ik wil graag weten van mijn ouders hoe ze de uitvaart zouden willen, maar ik kom niet verder dan cremeren. Fijn dat jullie dit wel zo open delen met je kinderen.
Hoe kan ik het beste hierover beginnen bij mn ouders?
Ik weet inmiddels dat ze gecremeerd willen worden, maar verder van muziek, bloemen enz weet ik niks.

Alvast bedankt!
Tamara
@Tamara81 Nou daar trigger je mij wel. Ik heb geen idee wat de wensen van mijn vader zijn. Mijn moeder is al overleden en we hadden samen wat tijd om haar begrafenis en alles eromheen te bespreken. Maar van mijn vader weet ik niet eens of hij begraven of gecremeerd wil worden. Ik ga het 'm eens vragen dit weekend. Beetje vreemd misschien maar ben wel benieuwd....
Hallo Tamara Misschien is een wensenlijstje wat ik denk dat ze deze hebben bij de Dela ik weet het bijna zeker ik heb ook deze lijst ingevuld is makkelijk voor nabestaande.
Misschien een goed idee dat de Dela haar leden een digitaal wensenboekje per email toezenden dan weet de dela wat de wensen zijn deze kunnen dan opgeslagen worden in de database.
@Tamara81 Een leuke ijsbreker zou kunnen zijn om het eens over erfstukken te hebben? Met een knipoog natuurlijk. Dat je op die manier het onderwerp op de kaart zet?

Ik ben benieuwd, al een poging gewaagd om het te bespreken?
ja kan de erfstukken ook vast laten leggen bij de notaris en ook bij de dela
want heel vervelend vaak komt er ruzie over de stukken als er iemand dood gaat
en ik zou een wens boekje gaan halen daar kunnen hun zijn wensen inzetten
wat ze willen
Hoi Tamara, zelf heb ik het onderwerp over uitvaartwensen pas nog met m'n schoonouders besproken, een aantal dagen nádat we zelf een uitvaart hadden gehad. Dat praat je na over hoe de uitvaart was en kun je gericht de vraag stellen. Hoe zou jij het willen? Wat vond je van de muziek? Wie zou jij willen dat je kist naar binnen begeleidt? Dan kun je op de details doorpraten die je eerder beleefd en gezien hebt.
ik heb met mijn vriend alles zelf gedaan ook mee de kist ingelegd de auto in en de kist naar binnen gerden
Hoi Tamara, zelf heb ik het onderwerp over uitvaartwensen pas nog met m'n schoonouders besproken, een aantal dagen nádat we zelf een uitvaart hadden gehad. Dat praat je na over hoe de uitvaart was en kun je gericht de vraag stellen. Hoe zou jij het willen? Wat vond je van de muziek? Wie zou jij willen dat je kist naar binnen begeleidt? Dan kun je op de details doorpraten die je eerder beleefd en gezien hebt.

Hoi Corine, vandaag is de oma van mijn man overleden.
Waarschijnlijk aan het einde van de week de crematie.
Daarna een prima gelegenheid om dit eens bij mijn schoonouders aan te kaarten.
Bedankt voor de tip!
Hallo Tamara Misschien is een wensenlijstje wat ik denk dat ze deze hebben bij de Dela ik weet het bijna zeker ik heb ook deze lijst ingevuld is makkelijk voor nabestaande.

Hoi Dinie, ik heb dit wensenboekje zelf al ingevuld.
Ik vind het een briljant idee dat DELA dit onder de aandacht brengt bij al haar leden.
Hetzij via de email, hetzij via de Kroniek. [ mensen van DELA die de Kroniek maken; ik wil daar best aan meewerken ]
Ik heb mijn online wensenboekje naar mn broertje gestuurd, met de mededeling; bewaren, vastleggen en weten wat ik wil.
Ook meteen gevraagd om die van hun, maar radiostilte sindsdien. 😉
@Tamara81 Een leuke ijsbreker zou kunnen zijn om het eens over erfstukken te hebben? Met een knipoog natuurlijk. Dat je op die manier het onderwerp op de kaart zet?

Ik ben benieuwd, al een poging gewaagd om het te bespreken?


Hoi Jasper,

Nog niet besproken met mn eigen ouders.
Blijft toch lastig.
Over een paar weken maar eens proberen bij mijn schoonouders, nu oma overleden is.
@Tamara81 Nou daar trigger je mij wel. Ik heb geen idee wat de wensen van mijn vader zijn. Mijn moeder is al overleden en we hadden samen wat tijd om haar begrafenis en alles eromheen te bespreken. Maar van mijn vader weet ik niet eens of hij begraven of gecremeerd wil worden. Ik ga het 'm eens vragen dit weekend. Beetje vreemd misschien maar ben wel benieuwd....

Hoi Kikiw,

Is het gelukt om dit bespreekbaar te maken bij je vader?
Hoe heb je dit aangepakt?
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.
Goed idee van Corine om zo'n gespreksonderwerp 'via de band te spelen', ofwel, door een aanleiding van buiten te nemen om het gesprek met (schoon)ouders op gang te brengen: 'Ik zag/las/hoorde laatst 'dit en dit', wat vind jij ervan?'. Je kunt ook voorbeelden uit de krant, of onderwerpen uit tv-series halen. Zelfs de Story, Weekend, Privé kan op dat gebied inspirerend zijn 🙂. Dat geldt niet alleen voor het bespreken van uitvaartwensen, maar ook voor medische onderwerpen (doorbehandelen, palliatieve sedatie, reanimatie, et cetera) of zaken die met zorgverlening te maken hebben (inzet hulpmiddelen, waar wil je sterven, hoe ga je om met afhankelijkheid, van wie wil je zorg).

Reageer