Doneren organen

  • 12 februari 2016
  • 60 reacties
  • 25551 Bekeken

Wat ik mij afvraag is: Ik ben donor en sta veel van mijn lichaam af (als mijn organen/weefsels goed zijn).
Ik heb een eng beeld voor ogen dat mijn nabestaanden mij dan met allerlei, sorry voor de beeldende uitspraken, ingevallen stukken lichaam zullen zien. Hoe wordt dit opgelost? Kunnen en mogen de nabestaanden dan nog wel afscheid nemen? Is een open kist dan nog mogelijk of niet? En het afscheid nemen en begraven/cremeren duurt dat niet langer dan andere begrafenissen/crematies? Zelf heb ik in mijn omgeving nog niet een overlijden meegemaakt van iemand die donor is. Ik ben benieuwd naar wat mogelijk is en of hier ook meer informatie over is bij DELA.

60 Reacties

Jolanda, interessante vraag. Ik heb het nooit meegemaakt, maar op de site van de Transplantatie Stichting staan wel antwoorden op je vragen.
http://www.transplantatiestichting.nl/donor-worden/waarom-donor-worden/wat-betekent-donor-worden-voor-je-familie
Dank je wel André
Ik begrijp al jouw vragen en heel goed dat je daarover nadenkt, maar ik kan jou niet helpen, omdat ik niet opgebaard wil worden en mijn donorschap mijn keuze is en niemand anders daar iets over te zeggen heeft en dat kan je ook aangeven in jouw codicil.
Ik ga ervan uit dat als ik dood ben het helemaal klaar is. Stilletjes hoop ik soms wel op een soort van hiernamaals zoals Claudia de Breij dat bezingt in een van haar prachtige liedjes. ik zoek het liedje nog even op en laat het later weten.
Zelf kan ik iedereen aanraden donor te worden. Ik heb ooit zelf op de wachtlijst gestaan voor een donorhart. Gelukkig is de medicatie aangeslagen en kon ik van de lijst worden afgevoerd.
Claudia is te vinden op you tube en haar liedje heeft als titel als dat eens waar kon zijn. Daar hoop ik op.
Wat een geweldig nieuws, het is duidelijk jouw tijd nog niet. Geniet iedere dag met volle teugen!!
Goede informatie in de link die je geeft, Andre. De specialist verwijdert inderdaad de betreffende organen op zo'n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Enkel de pleisters die over de wonden zijn aangebracht. Wanneer de overledene is opgebaard zie je niets van deze pleisters, omdat de kleding er overheen valt. Als orgaandonor kun je na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de gebruikelijke manier begraven of gecremeerd worden. Een open kist is dan ook mogelijk.

Jolanda, je vraagt of het afscheid nemen en begraven/cremeren langer duurt dan bij andere begrafenissen/crematies. Wat bedoel je daar precies mee?
Zijn er forumleden die ervaring hebben met het overlijden van iemand die orgaandonor was en die daar antwoord op kunnen geven?
Hoi Rianne, Bedankt voor je weder vraag. Mijn ervaring is dat een overledene binnen 3-4 dagen begraven of gecremeerd wordt. Is deze tijd anders korter/langer dan de "normale" 3-4 dagen als je orgaandonor bent.
Een paar keer heb ik een overledenen gezien, welke orgaandonor was. Zij lagen mooi opgebaard en de kist was open. Je merkt er niets van, als je niet van de orgaandonatie op de hoogte bent. Orgaandonatie wordt door grote zorg en respect voor overledene, nabestaanden en alle betrokkenen geregeld. Dus 'gewoon' donor zijn, blijven of worden.
Voor zover ik weet wordt snel geopereerd bij orgaandonatie. Ligt eraan welke organen, hoe snel en op welke wijze. In sommige gevallen is donor hersendood en "leeft" hij eigenlijk nog. Zeker omdat de organen in veel gevallen ook weer snel teruggeplaatst moeten worden is snelle actie noodzakelijk.
Ik heb even voor je opgezocht wat de regels zijn rondom de termijn waarbinnen een uitvaart plaatsvindt. Een uitvaart mag niet eerder dan 36 uur na overlijden en niet later dan 6 werkdagen na de dag van overlijden plaatsvinden. Deze termijn is wettelijk bepaald en is ingevoerd door een wijziging van de wet per 1 januari 2010. Daarvóór gold een termijn van 5 dagen. Meer informatie hierover vind je op Rijksoverheid.nl

De daadwerkelijke dag waarop de uitvaart plaatsvindt binnen deze termijn, wordt bepaald in overleg met degene die verantwoordelijk is voor het regelen van de uitvaart. Er zijn uitzonderingen op de termijn mogelijk, bijvoorbeeld als naaste familie moet overkomen uit het buitenland.

Orgaandonatie staat dus los van de termijn waarbinnen een overledene begraven of gecremeerd wordt. Zoals Ben aangeeft moet er meestal snel gehandeld worden bij orgaandonatie. Ik zou me wel kunnen voorstellen dat het moment waarop je als nabestaande de overledene kunt verzorgen of afscheid kunt nemen wat later is. Is er iemand die daar ervaring mee heeft?
Maar is dat ook niet hoe je het afspreekt?
Heeft iemand ervaring met hoe het gaat als je je lichaam voor de wetenschap beschikbaar stelt? Is dit wellicht een nieuw onderwerp?


Goed idee om hier een nieuw onderwerp voor te openen, Astrid! Als jullie daarvoor zorgen, kan ik eventueel de reacties verplaatsen.
Ik vind het een mooie beslissing om organen te doneren. En de nabestaanden zullen er niets van merken. Alles wat bij de donor er uit wordt gehaald kan bij een ander goed werken!
Rianne dank je wel voor je uitgebreide antwoord op de "termijn".
Graag gedaan Jolanda! Hopelijk heeft het je wat meer duidelijkheid gegeven. Heb je door de antwoorden ook je beeld al wat bij kunnen stellen?

De berichten over het ter beschikking stellen van organen aan de wetenschap heb ik verplaatst naar een nieuw topic.
Zeker heb ik mijn beeld kunnen bijstellen. Dank je wel voor de antwoorden.
Even los van alles wat hier boven staat: Vanuit mijn geloofsovertuiging (R.K.) zeg ik dat "wanneer Jezus zijn leven voor ons heeft gegeven wie zijn wij dan om na onze dood anderen te redden door donor te worden".
Gedaan! Maar misschine nu dubbel? :?
Bertus, begrijp ik je goed dat je om die reden orgaandonatie afkeurt?
Verkeerd begrepen. Hij gaf zijn lichaam/leven voor ons, wie zijn wij dan om geen donor te worden!
Duidelijk. Door je toevoeging 'wie zijn wij dan' ging ik twijfelen. Maar wat heeft orgaandonatie met je geloof te maken? Een klein stapje in navolging van Christus?
Ja. Helemaal.
Hebben jullie ook het topic 'Sta jij je hersenen na je overlijden af voor onderzoek?' gezien? Ik wist niet dat het kon, maar vind het een hele mooie vorm van orgaandonatie. En de manier zoals Astrid beschrijft waarop het gebeurt is heel respectvol en met veel zorg.
Organen afstaan voor onderzoek, ben ik nog niet aan toe. Wel voor afstaan voor hergebruik.
Dag Jolanda,
Dela, en ook andere uitvaartorganisaties zijn vaak goed op de hoogte wanneer iemand donor is geweest. Het uitnemen van organen en weefsels gebeurt echter altijd met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn als iemand opgebaard wordt. Dus nooit in het gezicht, of in de hals of aan de handen. Na de operatie worden de wonden zorgvuldig gehecht en met pleisters afgedekt. Het lichaam van de donor kan ook na donatie gewoon worden opgebaard. Thuis of in een rouwcentrum.

Reageer